Tout Terrain Outback 29 – Pinion – Bringa mustra

Tout Terrain Outback 29 – Pinion – Bringa mustra

A 2021-es Hungarian Divide rajtja előtt, Smaragdvölgyben kértük el Taar Gergő bringáját egy rövid mustrára. Nem véletlenül szemeltük ki ezt a kerékpárt: Gergőről tudtuk, hogy nagy igényességgel, a legapróbb részletekre is ügyelve épít bringákat. Ennél a konstrukciónál nem az történt, hogy sok prémium alkatrészt összeállított. A döntéseket mind technikai, mind esztétikai szempontból alapos utánajárás, kutatás előzte meg és ez látszik is az eredményen.

EGY SZERVIZ PER ÉV?

Már a bringa tervezésekor cél volt, hogy egy alacsony karbantartás igényű, megbízható gép szülessen. Ezért esett a választás egy Tout Terrain acél vázra épített PinionGates hajtás kombinációra.

Egy ilyen hajtás a láncnál jóval kevesebb törődést igényel. Megfelelő beállítással (nagyon fontos a szíj egyenes futása) nem ritka, hogy több tízezer kilométert hoznak ki egy szíjból. Fórumokon hallani már-már extrém sztorikat, miszerint akár 40.000 km-t is elmennek csere nélkül.

SPECIFIKÁCIÓ

VázTout Terrain Outback 29 – acél
VillaEnve MTN Carbon Boost
HajtásPinion C1.12
VáltóPinion DS2 Rotary Shift
SzíjGates CDX
SzíjkerekekGates CDX Stainless Steel 32-32 – 1:1-es áttétel
KormányTumbleweed Raw 800 mm
KormánycsapágyChris King Inset 7
StucniPaul Boxcar
FékkarPaul Canti shortpull
FéknyergekPaul Klamper Shortpull mechanikus
FéktárcsaSwisstop Catalyst 180 mm
NyeregcsőThomson Elite
NyeregErgon SMC Core
BowdenekJagwire Elite Link
FelnikDT XM421 Alu 29
Első agySON 28 110 ISO
Hátsó agyOnyx Classic SS 142
GumiköpenyMaxxis Ikon 2.2 Tubeless
PedálShimano XT
Computer felfogatásK-Edge Combo (Wahoo és K-Lite lámpa)
MarkolatESI
Első lámpaK-Lite Bikepacker Ultra V2 MTB
Telefon felfogatásQuad Lock
CsengőSpurcycle
KulacstartóSilca x2 a villán, Velo Orange – Voile Straps hevederrel a vázon
KulacsokSpecialized x2 a villán – Klean Kanteen a vázon
Stucni táskákApidura
VáztáskaGramm Tourpacking custom
NyeregtáskaApidura Expedition

A szíjkerekekkel jól variálható alap áttételezés, és a Pinion rendszer 600% váltástartománya terepre is megfelelő áttételezést biztosít. A középrészbe, alacsonyra helyezett súlypont jól rejti el a magasabb tömeget, tehát minimális kompromisszummal hasonló örömöt és élvezetet nyújt mint láncos társai, de jóval kevesebb „macerával” jár.

Pinion hajtásban 60 ml olajat szükséges cserélni évente vagy 10.000 kilóméterenként. Ha rendes karbantartást kap, akkor ez a váltó ahogy bekopik – Gergő szavaival élve – csak „egyre jobb lesz”

A Pinion egyik különlegessége, hogy magát a „váltót” a felfogatási pontokon lehet mozgatni a vázban, azzal finomra hangolni a rendkívül fontos szíj feszességet. Így a hátsó agy mindig fix pozícióban marad, nagy stabilitást biztosítva ezáltal a hátsó keréken.

A Paul fékrendszer és az Onyx hátsó agy igazi kuriózumok egyenesen az USA-ból, Gergő kedvenc részletei a bringán. Ezek a niche márkák nem igazán vannak benne a hazai bringás köztudatban, elsősorban az USA-ban ismertek. Hajlamosak vagyunk ezekre az alkatrészekre „good enough” – ként, egyszerű funkció alkatrészként tekinteni. Különleges látni, hogy milyen mérnöki munka és megmunkálási igényesség megy bele egy-egy ilyen prémium komponensbe. Érdemes ellátogatni a honlapjukra.

Hosszú bikepacking túrákon gyakran járunk olyan területeken, ahol nincsenek szervizek. Nagy, expedíciós útvonalakon, vagy extrém bikepacking versenyeken nem ritka, hogy többszáz kilométert szükséges megtenni távol a civilizációtól. Ilyenkor a legfontosabb egy egyszerű, és megbízható társ, akire (amire) mindig számíthatunk.

Kerékpár: Taar Gergely

Fotó: Apjok Róbert

Szöveg és szerkesztés: Gangel Marcell