A Baglyasról a Silk Road Mountain Race-re

A Baglyasról a Silk Road Mountain Race-re

A Silk Road Mountain Race egy bikepacking verseny Kirgizisztánban. Brutálisan kemény. Sokan azt mondják rá, hogy a legnehezebb bringás kihívás a világon.

A túra legnagyobb részt terepen, a gyönyörű kirgiz vidéken halad. Lakott településekkel, és civilizációval alig találkoznak a bringások; a hihetetlen természettel és annak szépségeivel, vadságával viszont annál többet. Az önellátó túrán az indulóknak több mint 1500 kilométert kell megtenniük a kegyetlen hegyvidéken. Nem jutalmazzák díjakkal, a teljesítésért hajtanak a résztvevők.

Versenyeket és magyar kalandorokat bemutató videósorozatunk első részében Köves Lajost kérdeztük arról, hogy miért akar visszatérni, és mit ad neki a Silk Road Mountain Race.

A Mesterbike & Coffee szolgált első találkozásunk helyszínéül, ahol Köves Lajos vadonatúj bringája is elkészült amíg egy jó kávé mellett beszélgettünk. Ezt követően a beszélgetést Lajos várpalotai otthonában folytattuk. Blue, Lajos kutyája, végig jelen volt miközben Lajos a Silk Road Mountain Race kihívásról, és a kihívásra épített fekete-kék Ritchey Ultra bringáról mesélt.

Az elmélet után a gyakorlat következett. Lehetőségünk volt a Várpalota környéki dombok lejtőit, Lajos kedvenc útjait megtapasztalni. Az „ipari” szél sem tudta elrontani az élményt, de segített megérteni, hogy miért alkalmas ez a terep a Silk Road Mountain Race kihívásra történő felkészülésre.

Köves Lajos a Baglyas lejtőit tapossa frissen épített Ritchey Ultra bringája nyergében.

Szabó Bence a lencsék mögött.

A Köves Lajossal eltöltött idő alatt nem csak a kalandbringázással kapcsolatban töltekeztünk, hanem az élet egészére vonatkozó bölcsességeket is hallottunk, ami még inkább meghozta a kedvünket, hogy egyszer mi is megpróbálkozzunk egy hasonló kihívással.

Hat hónapnyi felkészülés, számtalan tekerés vár még Lajosra a Baglyason, a Silk Road Mountain Race augusztusi startjáig.

Addig is jó szelet, Kavics!

Folytatása következik.

Rendező és producer: Gangel Marcell

Video és vágás: Szabó Bence

Interjú és fotók: Domaniczky Tivadar