Peak Design kerékpáros telefontartók tartóstesztje

Kerékpáros telefontartók mesterfokon a Peak Design-tól

Sokan édes eszképizmusként tekintünk a kerékpározásra: csak ebben a pár órában ne kelljen a polgári lét béklyóival foglalkozni. Éppen ezért sokáig irtóztam a tudattól, hogy telefont nyomkodjak az erdőben.  Az előre megtervezett útvonal követéséhez bőven elég a GPS a kormányon, a telefonom pedig lenémítva pihen a zsebemben.

Ez igazán idillien hangzik, ugyanakkor előbb-utóbb elő fog kerülni a kütyü, ha kutat, kisboltot, éttermet vagy szállást keres az ember, ne adj isten eltéved. Egy délutáni tekerés közben nem különösebben zavaró néha elővenni a zsebből a telefont, de egy divide-szerű bikepacking túrán olyan gyakran állnak elő az említett szituációk, hogy sokkal jobban jár az ember lánya-fia, ha mindig a keze ügyében van telefonja.

Jómagam idén nyáron jutottam el arra a pontra, hogy inkább előbb, mint utóbb kellene megoldást találnom a telefonom kormányra rögzítésére. Nem sokkal később a Peak Design hazai képviselete felkért, hogy teszteljem kerékpáros tartóikat, így kapva kaptam az alkalmon.

Modellek

A Peak Design kínálatában két darab kerékpártartó szerepel: a Universal bar mount és az Outfront bike mount. Én viszont ragaszkodtam hozzá, hogy a Motorcycle bar mount-ból is kérjek egy tesztdarabot, ennek miértjére később részletesen kitérek. A kerékpáros kiegészítők mellett számos autós és asztali tartót, illetve egyéb hasznos kiegészítőket kínál a Peak Design, ezek mindegyikét élettartam garanciával.

Tokok

A Peak Design kiegészítői egy sajátos interfészt használnak, amit tok vagy öntapadós adapter segítségével rögzíthetünk okostelefonunkra. A tokok Apple, Samsung és Google telefonokhoz érhetők el kétféle kiépítésben: Everyday és Loop. A loop egy nejlon rögzítőgyűrűt rejt a hátoldalán, melybe egy ujjunkat bedugva stabil és kényelmes fogást biztosít kézben tartva.

Az elérhető tokok listájával a hazai forgalmazó honlapján ismerkedhettek.

Rögzítés

A rögzítő zár kialakítása briliáns: egy mágnessel pozícionálja a telefont a megfelelő helyzetben, majd a rugós zárlamellák maguktól bepattannak a négyszögletes cirkóniumkerámia zárba. Tartótól függetlenül négyféleképpen rögzíthető a telefon: vízszintesen és függőlegesen is mindkét irányban. A rögzítés a tartókonzol oldalán található gombbal oldható.

Az autós és fali tartók nem használják a mechanikus reteszt, hanem kizárólag a mágnesre hagyatkoznak.

Design

A tokok és az adapter egyaránt elegáns szövethatású külsőt kapott. Míg a tok típustól függően akár 5 különböző színben is elérhető, az adapter esetében meg kell elégednünk a sötétszürke-fekete külcsínnel.

A tartókonzolok platformja gumírozott, a szerkezeti elemek alumíniumból, a gombok pedig műanyagból vannak. Apropó gombok, ezek két, egymással átellenes oldalon vannak. Vízszintes rögzítés esetén nehezen hozzáférhetőek, így mindegyik tartó esetében forgatható a teljes konzol.

Itt szögezném le, hogy az összes Peak Design kiegészítő hihetetlen prémium hatást kelt kézben tartva! Ezt nem azért emeltem ki, mert megkértek rá, hanem azért, mert ezek az első olyan kerékpáros telefontartók, amikről ezt őszintén el tudom mondani.

A tesztelt eszközök

Universal adapter

Ezzel az adapterrel -majdnem- bármilyen telefont vagy tokot beléptethetünk a Peak Design ökoszisztémába. Mérete 56×56, ennek legalább el kell férnie a készülék hátlapján. 2.5mm-es magassága igencsak baráti, jóval kompaktabb a versenytársaktól. Hátoldalán egy előkészített 3M VHB ragasztó kapott helyet, amitől jobb tudtommal nem létezik. Amennyiben valaki szeretné eltávolítani, a gyártó ajánlása szerint egy szál fogselyemmel „lefűrészelhető”.

Aktuális fogyasztói ára 14.900 Ft.

Out front bike mount

Ez a klasszikus formájú előrenyúló tartókra hajaz, tartós alumíniumszerkezetű, elegáns és tartogat egy-két praktikus meglepetést. 35mm átmérőjű kormányokkal sajnos nem kompatibilis, viszont 22.2, 25.4 és 31.8mm-es átmérőkhöz az összes adaptert mellékelik a dobozban.

A tartókonzol maga előre- vagy hátranyúlva is rögzíthető a kormányra és a fej néhány pillanat csavarozás árán elforgatható, így kellően rugalmas a telefon pozícionálását illetően.

A platform alján található csavar helyére egy szabványos GoPro csuklót szerelhetünk, ami szintén gyári tartozék. Erre lámpát, kamerát és egyéb kiegészítőket rögzíthetünk. Tetszik!

A kormánybilincset feszítő imbuszcsavar helyére kapunk egy kézzel tekerhető csavart is, így a konzol néhány mozdulattal függőleges helyzetbe forgatható videózáshoz. Okos!

Fogyasztói ára jelen pillanatban 32.900 Ft.

Universal bar mount

Ez a legegyszerűbb bringás tartó: egy vastag gumipánttal rögzíthető bármilyen rúdra, még kereknek sem kell feltétlen lennie: így nem csak tekerés, hanem akár kapálás közben is vlogolhatunk. Mi ez, ha nem hiánypótló?

Másik nagy előnye, hogy a kormányon egyszerűen forgatható, így pillanatok alatt válthatunk navigálásról belső nézetes videókészítésre. Piros pontot érdemel a Peak Design, amiért a gumipánt végére tettek egy kampót, így az önmagához visszahajtva fixálható megelőzve a lengést.

Hátrányaként megemlíteném, hogy elég könnyen ellopható és az egyszerű elforgathatóság miatt nem a legjobb megoldás durvább terepre.

Fogyasztói ára jelen pillanatban 23.900 Ft.

Motorcycle bar mount

A személyes kedvencem! Motorkerékpárokhoz tervezett ultramasszív alumínium konstrukció, 24 állású forgatható kar és elasztomeres rezgéselnyelő alkotja. A bilincs 22.2, 25.4 és 31.8mm-es kormányokra rögzíthető és a köztes kar kihagyásával közvetlenül is tudja fogadni a platformot. A piacon található kormánytartók közül ez biztosítja a legtöbb rögzítési pozíciót, így egy alaposan telepakolt kormányon vagy könyöklőn is biztos találsz helyet a telefonodnak.

Fogyasztói ára 45.000 Ft körül mozog jelenleg.

De miért is választanád ezt a kerékpáros tartók helyett? Nem kell sokat kutatni az interneten, hogy rémtörténetekbe botolj: mára köztudott, hogy a motorkerékpárok vibrációja már rövid távon is komoly károkat okozhat egy mobiltelefonban. A készülékház, az áramköri lapok és az azokra rögzített alkatrészek mind különbözőképp reagálnak a vibrációra, ami előbb vagy utóbb érintkezési problémákhoz vezet. A beépített gyorsulásmérő szenzorok és képstabilizátorok szintén megszenvedik ezt, így a jobb motoros tartók mára mind rezgéselnyelő betétet kaptak. A kerékpározás által keltett vibrációk, habár teljesen más karakterisztikájúak, a káros hatásaik hasonlóak. Kalandbringásként korántsem a könnyebb utat keressük, ami még egy jobb teleszkópos montin is gyakran rázós élmény, nemhogy egy gravel kerékpáron. Itt találsz néhány rémtörténetet, nekem ezek elegendők voltak ahhoz, hogy a motoros tartót használjam városon kívül.

Teszt közben

Az öntapadóst adaptert alapos alkoholos tisztítás után rögzítettem Pixel 7 pro telefonomra. A mellékelt sablonnal gyerekjáték volt középre pozícionálni. Az Out front bike mountot a városi bringámon, míg a Motorcycle bar mountot bikepacking gépeimen teszteltem bő két hónapot. Ebben benne volt 2000km versenyzés a Hungarian Divide, a Slovakia Divide és a Balaton Bike Derby keretein belül, jópár kintalvós túra és lejtőzés a budai hegyekben. Ezek a bikepacking versenyek irtózatos igénybevételt jelentenek bármilyen felszerelésnek: órákig tudnám sorolni mennyi prémiumnak címkézett céleszközt sikerült tönkretenni ilyen körülmények között.

Milyen körülményekről beszélek? Az idei magyar divide résztvevői kétségtelenül a sírig emlékezni fognak a rajt utáni sártengerre, a derékig érő patakokra, a Cserhát mocsarára és a Börzsöny sziklás-gyökeres lejtőire. A Szlovák kaland durván ráemelt erre: egy napig esett úgy az eső, hogy a látótávolság néhány méterre csökkent, a többtíz kilométeres DH szakaszok és épített enduro pályák között pedig minden volt a térdig érő tehénszartól a méteres átmérőjű kidőlt óriásfenyők megmászásáig. Mindez hat és fél napon keresztül.

Hogy szerepelt?

Afelől nem volt kétségem, hogy az alumíniumkonzol bírni fogja a terhelést, leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a retesz hogy viseli majd a viszontagságokat és a sártól megkopott élekkel is olyan simán fog-e rácuppanni a telefon, mint új korában.  Nagy meglepetésemre csont nélkül vette az akadályokat: a bilincs egy hajszálnyit sem mozdult a kormányon és többnapnyi sarazást követően is magától cuppant a telefon a platformra.

Apropó cuppanás: nem jut eszembe ettől jobb kifejezés a rögzítés jellemzésére. Az adaptert vagy tokot egy erős mágnes húzza a platform közepére, ahol „rászívja” a reteszre, ami magától bepattan a négyszögletes cirkónium keretbe. Parádésan működik, néha azzal is szoktam szórakozni, hogy egy méterről dobom rá a telefont. 10-ből 8-szor így is felcuppan. WOW!

A zár nyitása a két, egymással átellenes oldalon lévő gomb valamelyikének megnyomásával történhet. Így csukott szemmel, fél kézzel is egy mozdulattal eltávolítható a telefon. Összességében ezt mondanám a rendszer legnagyobb előnyének. A kormányra rögzítve navigálhatsz, chatelhetsz, böngészhetsz vagy vlogolhatsz, de egyetlen mozdulattal felveheted onnan a telefont fényképezéshez, majd szintén egy mozdulattal visszateheted. Bárki bármit mondhat, ily mértékű ergonómiát egyetlen versenytárs termékei sem nyújtanak.  Az pedig, hogy maga a használat kevés odafigyelést igényel, hosszú távon sokkal biztonságosabb kerékpározást jelent.

Mindezek után mondanom sem kell, teljesen lenyűgöztek a Peak Design kütyüi. Egy ilyen bikepackingben gazdag nyár végén sem mutatkoznak viseltesnek és minden extrém kihívást vitán felül teljesítettek. Le a kalappal!

Versenytársak

Magabiztosan állítom, nem én vagyok az egyetlen, akinek beleégett emlékeibe a Quadlock agresszív social media kampánya. Ügyesen pozícionálták magukat piacvezetőnek, ezért eleinte szerettem volna egy részletes összehasonlítást írni a Peak Design és a Quadlock termékeiről, de a tesztelés után ez okafogyottá vált. Miért is? Mert közel sem egy ligában játszanak. A Quadlock anyagminősége és megjelenése messze a Peak Design mögött kullog, de az utolsó szöget a rögzítés módja verte be koporsójába. Az, hogy a reteszt le kell nyomni, majd elforgatni a telefont, sokkal bonyolultabb, mint egy ujjal benyomni a gombot. Előbbi még városi körülmények között is sokkal több odafigyelést igényel, a többnapos versenyzésben lebénult ujjakról nem is beszélve. Emellett a Quadlock adaptere jóval magasabb a Peak Designétól és a motoros konzolhoz külön megvásárolható rezgéselnyelő is ormótlanabb.

A Quadlock rendszerének egyetlen előnyét tudom említeni, mégpedig az árát. Ergonómiában és anyagminőségben nyomába sem ér a Peak Design ökoszisztémájának.

Verdikt

A Peak Design termékei valódi prémium motyók, annak megfelelő árcédulával. Éppen ezért nehezen tudom elképzelni, hogy a hétköznapi bringások a tesztet olvasva rohannak majd megvenni. Viszont aki hozzám hasonlóan szeret mindenre gondolni és nem akarja hagyni, hogy élete kalandját a felszerelés minősége befolyásolja, annak nem létezik jobb alternatíva. A gyártó által büszkén viselt élettartam garancia egy megkérdőjelezhetetlen gesztus, amit a tartóstesztem igazolt is. Aki nekem nem hinné el mindezt, az fáradjon be valamelyik forgalmazóhoz, ahol kézbe véve pillanatok alatt átjön a minőségérzet.

Ami engem illet, nagyon haragszom a Peak Designra, mert hetek óta csak az jár a fejemben, hogy kell az autós tartójuk is. Kíváncsian várom, mikkel rukkolnak elő a jövőben, ezekre nehéz lesz ráemelni!

Szöveg és szerkesztés:
Nagy Mátyás

Képek:
Apjok Róbert
Peak Design