Silk Road Mountain Race – Egy bikepacking expedíció

Silk Road Mountain Race – Egy bikepacking expedíció

2018-ban kelt életre a Silk Road Mountain Race. Egy bikepacking útvonal és esemény, amely Kirgizisztán vad és gyönyörű vidékein halad végig.

Terep útjaival, közel 4000 méter magas csúcsaival és kietlenségével az egyik legnehezebb kerékpáros kihívás a világon. Ebben a riportban Köves Lajos fotóival mutatjuk be milyen kalandokat tartogatott neki a 2021-es esemény.

Pakolás, utazás – pakolás, utazás. Ezekre az extrém kalandtúrákra, a Silk Road Mountain Race-re is, minden induló saját felszereléssel érkezik. Ez rengeteg, már-már az edzésterv részének tekinthető felkészülést, utánajárást, és logisztikát kíván.

Kirgizisztán teljes területe hegyvidék. A kerékpáros esemény legmagasabb pontja évről évre változik, közel 4000 méteren található. A versenyen indulóknak 2000 km körüli távot kell teljesíteniük 30.000 méter szintemelkedéssel a két héten belüli szintidő alatt.

A természet és a táj változatosságát az adja, hogy az éghajlat a tengerszint feletti magassággal gyakran változik. A völgyekben szubtrópusi, száraz kontinentális, míg a hegyekben magashegyi éghajlat uralkodik. Nem ritka az egy napon belül átélt 40 celsius fokos különbség.

Az útvonal a civilizációtól távol halad, Lajos beszámolója szerint mégis nagyon erősen meghatározó a szociális élmény. A nomád körülmények között élő hegyvidéki családok kultúrájukból fakadóan fantasztikus vendéglátók.

Az út mentén minden találkozás óriási érdeklődést vált ki, és élelem, vagy menedék felajánlással jár együtt. Bikepacking bringákkal pózoló gyerekek, frissen fejt tejet és húst kínáló helyiek kísérik végig a kalandot.

Az alkalmas és professzionális felszerelés kulcsfontosságú. Ráadásul ezeken a vad vidékeken egy bringás kalandornak a rögtönzés képességét sűrűn kell gyakorolnia. Nincsenek, vagy az úttól több száz kilométerre találhatók olyan szervizek amelyek tudnak segíteni egy hiba javításában.

Lajos expedíciójának 2021-ben sajnos véget vetett egy csapágy hiba, amely ellehetetlenítette a továbbhaladást. Nehéz lenne mindenből plusz egyet vinni, valahol meg kell húzni a vonalat a tartalékok bekészítése során.

2022-ben újra megpróbálja, ami mutatja az elszántságát, és a Kirgiz hegyek ellenállhatatlanságát. Valószínűleg drogként működik, nem hallottunk még olyanról aki ne akarna visszamenni.

Képek: Köves Lajos

Képszerkesztés: Domaniczky Tivadar

Szöveg: Gangel Marcell